Translate

19 Mayıs 2014 Pazartesi

BATIRIK


  Batırık Mersin ve Ermenek yöresinde sıklıkla yapılan bir bulgur işidir.(Mersin yöresinde kısır,mercimekli köfte gibi yemeklere bulgur işi denilir.) Batırık yenmez içilir diyebiliriz.Önce kısır gibi köftesi yapılır.Daha sonra sulandırılır.Özellikle yaz aylarında soğuk suyla yapılıp içine buz parçaları konulur.Çok sevenler yaz kış yapıp yerler.Ben eşimin ailesinde biliyorum iftarı bile batırıkla yaparlar.
  Batırığın olmazsa olmazı yer fıstığı ve reyhandır.Üstüne konulan doğranmış domates ve salatalık,haşlanmış lahana ve soğan,haşlanmış asma yaprağı batırığa ayrı bir lezzet katar.
  Ben zor alışsamda şimdi hoşuma gidiyor. Farklı ve yöresel lezzet arayanlar için lezzetli bir alternatif.Denemenizi tavsiye ederim.


Malzemeler:
  • 6 çay bardağı ince bulgur(Düğürcük)
  • 1 kilo domates
  • 1 tane salatalık
  • 1 orta boy kuru soğan
  • 400-500 gram tuzsuz yer fıstığı
  • 2 yemek kaşığı salça
  • 1 limon suyu ve 2-3 yemek kaşığı nar ekşisi
  • Yarım demet maydanoz
  • 5-6 yaprak fesleğen
  • Tuz

Üzeri için:
  • Domates
  • Salatalık
  • 9-10 tane minik kuru soğan
  • 1 orta boy lahana 
  • Asma yaprağı

Yapılışı:

Üzeri İçin:
  • Domates,salatalık küçük doğranır.
  • Soğan ve lahana haşlanıp  doğranır.
  • Asma yaprağı haşlanır.

Batırığın Yapılışı:
  • Yer fıstığı kavrulur ve havan veya dibekte dövülür.(Havan yoksa blendırdan geçirebilirsiniz.Ama havan veya dibekte dövülünce lezzeti ayrı bir güzel oluyor.)
  • Domatesleri kabukları soyulup irice doğranır.
  • Kuru soğan minik minik yemeklik doğranır.
  • Salatalık yine minik doğranır.
  • Maydanoz ve fesleğen ince kıyılır.
  • Bulgur derin ve geniş bir kaba konulur.
  • Domates,salatalık,salça ve kuru soğan  eklenip yoğrulmaya başlanır.
  • Dövülmüş yer fıstığı da eklenip yoğurmaya devam edilir.

  • Bulgur yumuşayıncaya kadar (Ağza tane tane gemelmeyinceye kadar) yoğrulur.
  • Maydanoz ve fesleğen eklenip yoğrulmaya devam edilir.
  • Tuz,nar ekşisi ve limon eklenip karıştırılır.
  • Sulandırmadan önce biraz mercimek köftesi gibi köfteler yapılır.
  • Yavaş yavaş soğuk su eklenip karıştırılır.(Su yavaş yavaş eklenmelidir.Kıvamı koyu kıvamlı olmalıdır.Sulandırılınca tuzu azalabilir tuz ekleyebilirsiniz.)
  • Kaseye konulur.
  • İsteğe göre domates,salatalık,haşlanmış soğan,asma yaprağı ve lahana eklenip içilir.(Çok soğuk sevenler buz ekler)

  • Afiyet olsun.....















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder