Translate

30 Haziran 2014 Pazartesi

ÇOBAN SALATA


       Yaz aylarının vazgeçilmez salatasıdır çoban salata.Özellikle mangal ve et yemeklerinin yanına harika olur.


Malzemeler:

  • 2 iri domates
  • 3 orta boy salatalık
  • 2 küçük çarliston biber
  • 1 büyük kuru soğan
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi
  • Tuz

Yapılışı:
  • Domates ve salatalığı minik küpler halinde doğranır
  • Biberler ince kıyılır
  • Soğanlar ince ince doğranır.
  • Tüm sebzeler karıştırma kabına alınır.
  • Zeytinyağı,tuz ve nar ekşisi eklenip karıştırılır.
  • Servis tabağına alınır.
  • Afiyet olsun....

İFTAR MENÜSÜ-3

Bugünkü iftar menümüzde neler mi var?...

İFTAR MENÜSÜ















29 Haziran 2014 Pazar

HOŞAF(KAYISI VE ÜZÜM)


  Ramazan deyince ilk akla gelenlerdendir hoşaf.Genelde bizim evde Ramazan ayında yapılır.


Malzemeler:
  • 1.5 su bardağı kuru üzüm
  • 1.5 su bardağı minik doğranmış kuru kayısı
  • 1 su bardağı şeker
  • 1.5 litre su
  • 1 tane çubuk tarçın
  • 3-4 adet karanfil

Yapılışı:
  • Üzüm ve kayısı tencereye alınır.
  • Üzerine su eklenir.
  • Su kaynayınca şeker ,karanfil ve çubuk tarçın eklenip kuru meyveler yumuşayana kadar (yaklaşık 15 dk.) kaynatılır.
  • Ilıyınca buzdolabına konulup soğutulur.
  • Kaselerde soğuk servis edilir.


İFTAR MENÜSÜ-2


Sizlere bir fikir verir inşallah...

İFTAR MENÜSÜ

FIRINDA TAVUK PİRZOLA

iftar menüsü

FIRINDA PATATES KIZARTMASI

iftar menüsü

GAVURDAĞI SALATASI


İRMİKLİ TOPLAR


YALANCI MANTI


Gerçek mantının yerini tutmasada pratikliği ve harika lezzeti nedeniyle denemenizi öneririm.


Malzemeler:

  • 2 yufka 
  • 300 gram kıyma
  • 1 tane kuru soğan
  • Tuz,karabiber,kırmızı toz biber
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı salça
  • 50 gram tereyağ veya margarin
  • Yufkaya sürmek için yağ ve su karışımı

Üzeri için:

  • 1.5 su bardağı yoğurt
  • 1 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 tatlı kaşığı nane
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber

Yapılışı:

  • Tava ısıtılıp kıyma eklenir.
  • Kıyma su salıp çekene kadar kavrulur.
  • Zeytinyağ eklenip karıştırılır.
  • Yemeklik doğranmış kuru soğan eklenip kavrulur.
  • Tuz ve baharatlar eklenip 1-2 dakika kavrulup ocaktan alınır.
  • Yufkalar düz zemine serilip ortadan ikiye ayrılır.
  • Yufkanın üzerine yağ-su karışımından sürülür.
  • Geniş kenarına kıymalı harçtan konulur.

  • Rulo şeklinde sarılır.

  • 2 parmak genişliğinde dilimlenip tereyağla yağlanmış fırın tepsisine dizilir.

  • Üzerine eritilmiş tereyağ sürülüp 200 derece ısıtılmış fırında pişirilir.

  • Servis tabağına alınıp srımsaklı yoğurt dökülür.
  • Tereyağ tavaya alınıp eritilerek nane ve toz biber eklenerek kavrulup yoğurdun üzerine dökülerek servis edilir.
  • Afiyet olsun...


EV YAPIMI RAMAZAN PİDESİ


Ramazan ayının vazgeçilmezlerindendir pide.Evde pide yapmayı denedim.Güzel oldu.Akşam iftarda gecede sahurda tost olarak tükettik.Deneyin derim.


Malzemeler:

  • 4 su bardağı un
  • 1+3/4 su bardağı ılık su
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1 paket instant maya
  • Üzeri için 1 yumurta sarısı
  • Açmak ve tepsiye serpmek için kepekli un


Yapılışı:

  • Un,maya,şeker ve tuz karıştırma kabına alınıp harmanlanır.
  • Su eklenerek ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğrulur.
  • Kapalı bir kapta üstü örtülerek mayalandırılır.
  • Mayalanan hamur 2 parçaya ayrılır.
  • Kepekli un serpilmiş zeminde küçük yuvarlak borcam büyüklüğünde açılır. 
  • Fırın tepsisinin zeminine kepakli un serpilip ekmek yerleştirilir.
  • Ekmeğin üzerine çizikler atılıp elle belirginleştirilir.
  • Üzerine yumurta sarısı sürülüp 220 derece ısıtılmış fırında pişirilir.
  • Afiyet olsun....






28 Haziran 2014 Cumartesi

İFTAR MENÜSÜ


   Bir ramazana daha ulaştık.Hayırlı ve huzurlu bir ramazan diliyorum.Ramazan sofralarınıza Halil İbrahim bereketi versin inşallah.

   Bugün Ramazan'ın ilk günününde vermiş olduğu heyecanla hanımlarda ufak bir telaş var.Sevdiklerimize lezzetli bir sofra hazırlama telaşı.Ne yapsam diye düşünenler için benden bir öneri.

İFTAR MENÜSÜ

  • Mercimek Çorbası






27 Haziran 2014 Cuma

SAHUR ÖNERİLERİ


   Allah'ın izniyle bir Ramazana daha ulaştık.Bugün ilk sahurumuza kalkacağız.Hayırlı ve huzurlu bir Ramazan geçiririz inşallah.Genelde sahur tercihimiz kahvaltıdan yana oluyor.Aşağıdaki tarifler sizlere yardımcı olur inşallah....

                                                            SODALI POĞAÇA













ÇİLEK PUDİNGLİ TATLI


 Çocuklarım için yaptığım bir tatlı.Çocukların hoşuna gidecek bu tatlıyı denemenizi tavsiye ederim.



Malzemeler:
  • 6 su bardağı süt
  • 2 paket çilekli puding
  • 3 su bardağı çilek püresi
  • 1 su bardağı su
  • Petibör bisküvi(bir paketten az)
  • 3 kaşık nişasta
  • 1 su bardağı şeker
Yapılışı:
  • Önce çilek püresi,su,nişasta ve şeker karıştırılıp karıştırılarak pişirilir.
  • Ilıyınca kuplara paylaştırılır.
  • Üstüne 2 tane bisküviler iri kırılıp konulur.
  • Puding sütle pişirilip ılıyınca bisküvilerin üzerine paylaştırılır.
  • Buzdolabında 2-3 saat beklettikten sonra hindistan cevizi serpiştirilip servis edilir.
  • Afiyet olsun...


KOLAY KURABİYE


  İşyerinden arkadaşım Yasemin'in tarifi.Yasemin'e kurabiyenin adı ne diye sorduğumda kolay kurabiye dedi. Her evde bulunan malzemelerle yapılan muhteşem, pratik,çok seveceğiniz ve sevilecek bu kurabiyeyi denemenizi tavsiye ederim.


Malzemeler:
  • 250 gram margarin
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 yumurta(sarısı içine akı dışına)
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • Aldığı kadar un(4.5-5 su bardağı)
  • Üzeri için çekilmiş ceviz

Yapılışı:
  • Yumuşamış margarin,sıvı yağ,yoğurt,pudra şekeri,yumurta sarısı,kabartma tozu ve vanilya eklenip karıştırılır.
  • Yavaş yavaş un eklenerek ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğrulur.
  • Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparılıp yuvarlanır.
  • Yumurta akına bulanıp çekilmiş cevize batırılır.
  • 180 derece ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.
  • Soğuduktan sonra servis edilir.
  • Afiyet olsun...



SAC KAVURMA


  Et yemekleri arasında en sevdiğim yemekler arsında yer alır.Dolapta et varsa akla ilk  gelen yemektir diye düşünüyorum.Herhalde sevmeyen yoktur.Teflon kaplama kavurma tavasında yaptım.Ama demir döküm kavurma sacınız varsa dahada lezzetli olacaktır.En kısa zamanda demir döküm kavurma sacı edinmeyi planlıyorum.Bu tarifimi de denemeyi ihmal etmeyin :))


Malzemeler:
  • 500 gram kuşbaşı doğranmış dana eti
  • 2 orta boy kuru soğan
  • 3 tane orta boy çarliston biber
  • 2 irice domates
  • 4 kaşık zeytinyağı
  • 1 çay bardağı su
  • Tuz ,karabiber,kimyon,kırmızı pul biber
  • 1 yemek kaşığı tereyağ


Yapılışı:
  • Sacımız ocağa alınıp ısıtılır.
  • Etler eklenip suyunu salıp çekene kadar arada karıştırılarak kavrulur.
  • Zeyatinyağı eklenip karıştırılır.
  • Soğanlar yarım ay şeklinde ,biberlerde ikiye bölünüp ince ince doğranıp etlere ilave edilir.
  • Arada karıştırılarak soğan ve biberler kavrulur.
  • Baharatlar eklenip karıştırılır.
  • Domatesler küp şekilde doğranıp etlerin üzerine eklenir.
  • En son su eklenerek domatesler yumuşayıp suyunu çekene kadar arada karıştırılarak pişirilir.
  • Ocaktan almaya yakın tuz ve tereyağ eklenip karıştırılır.
  • Sıcak olarak servis edilir.
  • Afiyet olsun...





26 Haziran 2014 Perşembe

PORTAKAL JÖLELİ MİNİ İRMİK TATLISI


  Bu tatlı benimkilerin çok hoşuna gitti.Jöle delisi oğlum bir seferde 3 tane yedi.Tek porsiyonluk olması nedeniyle servis açısından çay davetleriniz,gün menülerinizde lezzetli bir alternatif olabilir.


Malzemeler:
  • 1 litre süt
  • 1 su bardağı irmik
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 paket vailya
Jölesi için:
  • 3 su bardağı taze sıkılmış portakal suyu veya hazır portakal suyu
  • 3 yemek kaşığı nişasta
  • 1 çay bardağı toz şeker



Yapılışı:
  • Önce jöle için portakal suyu,nişasta ve şeker tencereye alınıp koyulaşana kadar karıştırılarak pişirilir.
  • Ilındıktan sonra muffin kalıplarına 1 'er yemek kaşığı konulur.
  • Dolaba kaldırılıp donması beklenir.(yaklaşık 15-20 dakika)
  • Tencereye süt ,irmik,şeker alınıp koyulaşana kadar karıştırılarak pişirilir.
  • Vanilya eklenip karıştırılır.
  • İrmik tatlısı ılıyınca muffin kalıplarındaki jölenin üstüne paylaştırılır.
  • buzdolabında 2-3 saat beklettikten sonra muffin kalıpları ters çevrilip servis edilir.Afiyet olsun...


23 Haziran 2014 Pazartesi

FIRINDA MANTARLI ET


  Bu sefer eti fırında yaptım.Hepsini çiğden yaptım.Muhteşem oldu.Denemenizi tavsiye ederim.


Malzemeler:
  • 500 gram kuşbaşı doğranmış dana veya kuzu eti
  • 12 tane orta boy mantar
  • 10 -15 tane arpacık soğan veya küçük soğan
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 çay bardağı zeytinyağı

Yapılışı:
  • Mantarlar 4'e bölünür.
  • Soğanların kabukları soyulur.
  • Karıştırma kabına tüm malzemeler alınıp harmanlanır.
  • Karabiber,kırmızı toz biber konulup tekrar karıştırılır.
  • Fırın tepsisine yayılır.
  • Fırın tepsisinin üstü aliminyum folyoyla kapatılıp 200 derece ısıtılmış fırına verilir.
  • Yarım saatten sonra folya çıkarılır.
  • Folyosuz olarakda 15 dakika pişirilip üzerine kaşar rendesi serpilir.
  • Kaşarlar eriyince fırından alınıp servis edilir.
  • Afiyet olsun...

21 Haziran 2014 Cumartesi

PEYNİRLİ KIRPIK BÖREK


Pazardan aldığım yufkalar dolapta yumuşayıp birbirine yapışınca kırpık böreğe dönüştü.Çok lezzetliydi.Denemenizi tavsiye ederim...

peynirli kırpık börek

Malzemeler:
  • 3 yufka
  • 1/2 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 yumurta
  • 150 gram beyaz peynir
  • Üzeri için susam ve çörek otu


Yapılışı:
  • Yufkalar rulo yapılıp 2 parmak genişliğinde dilimlenir.
  • Süt,yağ ve yumurta karıştırılır.
  • Yufkalar eklenip harçla harmanlanır.
  • Rendelenmiş peynirde eklenip karıştılır.
  • Küçük yuvarlak borcam büyükluğündeki fırın kabı yağlanıp yufka tepsiye yayılır.
  • Üstüne çörek otu ve susam serpilir.
  • 200 derece ısıtılmış fırında pişirilir.
  • Ilıyınca dilimlenerek servis edilir.Afiyet olsun....





19 Haziran 2014 Perşembe

PEYNİRLİ KEK


   Tuzlu kek severler için harika bir tarif.Denemenizi tavsiye ederim.



Malzemeler:
  • 3 yumurta
  • 1 çay bardağı eritilmiş tereyağ veya margarin
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 2 su bardağı rendelenmiş beyaz peynir
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 2.5-3 su bardağı un
  • Maydanoz ve dereotu

Yapılışı:
  • Karıştırma kabına yumurtalar kırılıp çırpılır.
  • Tereyağ, sıvı yağ ve yağurt eklenip çırpılmaya devam edilir.
  • Un ve kabartma tozu eklenip karıştırılır.
  • En son peynir ve ince kıyılmış maydanoz ve dereotu eklenip karıştırılır.
  • Büyül boy yuvarlak borcam yağlanıp kek hamuru tepsiye dökülür.
  • Kekin üstüne susam serpiştirilip 180 derece ısıtılmış fırında pişirilir.
  • Dilimlenerek servis edilir.Afiyet olsun....