Translate

19 Ocak 2014 Pazar

EL AÇMASI ISPANAK BÖREĞİ


 Bu böreği yılbaşından önce eşimin memleketine giderken yolluk olarak yapmıştım.Hamur açmada korkulacak bişey olmadığını  söylemeliyim.İlk hamur açmaya başladığım zaman öyle enteresan şekiller elde ettim ki çok komikti.Zamanla yapa yapa gelişiyor.Yeni başlayanlar biraz cesaretli olun  ve bu böreği deneyin.Mutfakta daha eskiler bide bu hamur tarifiyle deneyin derim  :))
  Yapım aşamalarını görüntüleyemediğim için kusura bakmayın....



Malzemeler:
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 su bardağı ılık su
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 2 yemek kaşığı sirke
  • 1 yumurta
  • Yarım paket kabartma tozu
  • Aldığı kadar un(ben 6 bardak kullandım ama siz kontrollü koyun)
  • Hamur aralarına sürmek için 1 su bardağı eritilmiş margarin veya tereyağ

İç harcı için:
  • 1 kilo ıspanak
  • 1 iri soğan
  • Tuz,karabiber,kırmızı toz biber

Yapılışı:
  • Hamur yoğurma kabına un haricindeki malzemeler alınır.
  • Yavaş yavaş un eklenerek yumuşak bir hamur yoğrulur.
  • Hamur 15-20 dakika dinlendirilir.
  • Hamur dinlenirken içharcı için soğan yemeklik doğranır.
  • Tencereye alınıp yağ eklenerek kavrulur.
  • Ispanaklar eklenip suyunu salıp çekene kadar kavrulur.Tuz ve baharatlar eklenip karıştırılır.
  • Hamur 14 bezeye ayrılıp 7 şerli iki grup yapılır.
  • Bezeler küçük pasta tabağı boyutunda açılır.
  • Açtığımız bezelerin 7 tanesinin arasına tereyağ sürülerek üst üste konur.( en üsttekine sürülmez)
  • Üst üste koyduğumuz hamurlar tepsi boyutunda açılıp tepsiye yerleştirilir.
  • Üstüne iç harcımız yayılır
  • Diğer tabak büyüklüğünde açtığımız 7 tane hamurda aralarına tereyağ sürülüp üst üste  konularak tepsi büyüklüğünde açılıp ıspanaklı harcın üstüne döşenir.
  • Eritilmiş tereyağından sürülüp dilimlenerek 200 derece ısıtılmış fırında pişirilir.Afiyet olsun...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder