Translate

29 Kasım 2013 Cuma

BEYAZ VE KAŞAR PEYNİRLİ MİLFÖY BÖREĞİ


Uzun bir aradan sonra tekrar merhaba.Geçen hafta şehir dışında olunca tarif yayınlayamadım ve uzak kalınca da tekrar başlamak zaman aldı...Pratik bir çorba ve börek tarifiyle geri döndüm....



Malzemeler:
  • Kişi sayısına göre milföy
  • Beyaz peynir ve kaşar peyniri rendesi karışımı
  • Maydanoz
  • Çörek otu
  • Yumurta sarısı

Yapılışı:
  • Milföy hamurları oda sıcaklığında yumuşatılır.
  • Hamurlar merdane ile tek yönde açılarak dikdörtgen elde edilir.
  • Peynir karışımı ve maydanoz karıştırılır.Bu karışımdan hamurun üzerine yayılır ve rulo şeklinde sarılır.
  • Yanlardan sıkıştırılarak tepsiye dizilir.
  • Yumurta sarısı sürülüp çörek otu serpilerek 200 derece ısıtılmış fırında pişirilir.
  • Afiyet olsun.......



YÜKSÜK ÇORBASI(mantı çorbası)


Yüksük çorbası Çukurova yöresine ait bir çorba.Ana yemek olarak da sofralarımızdaki yerini alabilir.Ben ev yapımı olarak dışardan aldığım mantıyla yaptım.Malum çalışan ev hanımı olarak çok vakit alıyor hamurunu hazırlamak.Ayrıca ev bütçesine katkı için  yapanlara  da bir katkımız oluyor.Evde bu şekilde mantısı olanlar için oldukça pratik bir tarif....


Malzemeler:
  • 500 gram mantı
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 4-5 diş sarımsak
  • tuz,karabiber,kuru nane
  • 2 litre kaynamış su

Yapılışı:
  • Yağ tencereye alınıp ısıtılır.
  • Salça ve ezilmiş sarımsak eklenip kavrulur.
  • 2 litre kaynamış su eklenir.
  • Mantı ve baharatlar eklenip mantılar yumuşayana kadar pişirilir.
  • Arzu ederseniz haşlanmış nohut da ekleyebilirsiniz.Ben nohutsuz daha çok sevdiğim için eklemedim.
  • Afiyet olsun....



20 Kasım 2013 Çarşamba

RULO POĞAÇA



  Harika poğaçalarımı mutlaka deneyin.Yumuşacık puf puf poğaçalar.


Malzemeler:
  • 2 çay bardağı ılık süt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 yemek kaşığı şeker
  • 1 yumurta(Akı hamura sarısı üzerine)
  • Yarım paket yaşa maya
  • Aldığı kadar un
  • İç harcı için beyaz peynir,kaşar peynir ve ince kıyılmış maydanoz karışımı

Yapılışı:
  • Süt ve maya karıştırma kabına alınıp maya eritilir.
  • Un haricindeki malzemeler eklenip karıştırılır.
  • Yavaş yavaş un eklenerek yumuşak bir hamur yoğrulur.
  • Hamur 4 bezeye ayrılır.
  • Her beze dikdörtgen şeklinde açılır.
  • İç harç açtığımız hamurların üzerine yayılır.
  • Geniş kenarından başlanarak rulo sarılır.
  • 2 parmak genişliğinde dilimlenip tepsiye dizilir.
  • Üzerine yumurta sarısı sürülüp tepside 15-20 dakika mayalandırılır.
  • 180 derece ısıtılmış fırında pişirilir.
  • Afiyet olsun...






19 Kasım 2013 Salı

HİNDİ ETLİ ÇÖKERTME KEBABI


Aslında ben etle yapmayı planlamıştım.Sevgili eşim hindi eti alınca eldekini bu şekilde değerlendirmek istedim.Çok lezzetli oldu.Özellikle oğlum çok güzel çok güzel diye diye yedi.



Malzemeler:
  • 500 gram hindi bonfile
  • 3 iri patates
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 2 diş sarımsak

Marine için:
  • 1 su bardağı süt
  • Çeyrek çay bardağı yağ
  • 1 tatlı kaşığı salça
  • Karabiber,köri,kırmızı toz biber

Yapılışı:
  • Hindi bonfile jülyen(ince uzun) doğranır.
  • Süt,yağ ,salça,baharatlar karıştırılıp bonfileler eklenerek geceden yapacağımız zamana kadar buzdolabında bekletilir.
  • Patatesler kibrit çöpü inceliğinde doğranarak kızartılır.
  • Yapılacak tencere veya tava ısıtılır.
  • Marine edilmiş hindi eti tavaya konularak kapağı kapalı ve kısık ateşte suyunu bırakıp çekene kadar pişirilir.
  • Suyunu çekince 2 yemek kaşığı zeytinyağı eklenip 5 dakika sotelenir.
  • Kızartılan patates tabağa alınıp üstüne sarımsaklı yoğurt dökülür.
  • Yoğurdun üstüne hindi etleri  koyularak servis edilir.Afiyet olsun....


17 Kasım 2013 Pazar

ALMAN PASTASI


  Bu gün  oğlum için pasta yapmak istedim.Ne zamandır bu tarifi denemek istiyordum.Oğlum üzerinde ki pudra şekerinden dolayı çok sevmedi ama eşimden yorumlar güzeldi.Bence de güzel oldu.Tarifteki malzemelerde kolay ulaşılır ve üstelikte çok pratik. Bence denemeğe değer...


Malzemeler:
  • 2 yumurta
  • 1.5 çay bardağı şeker
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 125 gram margarin
  • 1 paket kabartma tozu
  • 3.5 çay bardağı un
Muhalebisi için:
  • 2.5 su bardağı süt
  • 2  yemek kaşığı un
  • 1 yemek kaşığı nişasta 
  • 1 yumurta
  • 1 çay bardağı şeker

Yapılışı:
  • Öncelikle keki pişiriyoruz.
  • Yumurta ve şeker beyazlaşana kadar çırpılır.
  • Margarin eritilir.Yoğurt,un,kabartma tozu ve eritilmiş margarin eklenip karıştırılır.
  • Elde edilen hamur 25-28 cm çapındaki yağlanmış kek kalıbına dökülüp yayılır.
  • 160 derece ısıtılmış fırında üstü kızarana kadar pişirilir.
  • Kek piştikten sonra soğutulmaya bırakılır.
  • Kek soğuduktan sonra muhallebinin yapılmasına geçilir.
  • Süt,un ,nişasta ve şeker karıştırılıp orta ateşte karıştırılarak pişirilir.
  • Kek ortadan ikiye ayrılıp muhallebi kekin bir yarısına sürülür.
  • Diğer yarısı üstüne kapatılıp pudra şekeri serpiştirilip buzdolabında 2-3 saat bekletilir.
  • Dilimlenerek servis yapılır.Afiyet olsun...

SPAGETTİ BOLOGNESE(BOLONEZ)


Bu akşam yemeği için yaptım.Eşimin yemek için yorumu güzeldi,''eşim çok beğendi diye yazabilirsin''.Eşim çok beğendi ve 2 tabak yedi.


Malzemeler:
  • 1 paket spagetti makarna
  • 300 gram dana kıyma
  • 2 adet kuru soğan
  • 5 diş sarımsak(Ezilecek)
  • 1 adet yeşil biber(kereviz sapı yoktu yerine kullandım)
  • 1 büyük havuç(rendelenecek)
  • 2 adet domates(rendelenecek)
  • 1 yemek kaşığı salça
  • Tuz,karabiber,kırmızı toz biber,kekik
  • 5-6 dal maydanoz
  • 1 çay bardağı kaynamış su

Yapılışı:
  • Tavaya yağ konur.Kıyma konularak 5-6 dakika kavrulur.
  • Soğan  ve biberler eklenip 2 dakika kavrulur.
  • Havuç ve ezilmiş sarımsak eklenip kavrulmaya devam edilir.
  • Salça eklenip karıştırılır.
  • Rendelenmiş domatesler ve kekik dışındaki baharatlar eklenip 2 dakika daha kavrulur.
  • Daha sonra  1 çay bardağı kaynamış su eklenip suyunu çekene kadar pişirilir.
  • Pişmeye yakın kekik ve maydanoz eklenir.
  • Makarna pakette yazan süreye göre haşlanıp (ben aldente pişirdim)  suyu süzülür.
  • Tencereye yağ konulup kızdırılıp makarnalar eklenir.
  • Bir iki defa karıştırılarak ocak kapatılır.Makarna Tabağa alınıp Üstüne kıyma konulup servis edilir.Afiyet olsun...



ISPANAKLI MİNİK BÖREK


Evde kalan yufkaları ve doğranmış ıspanağı bu sabah kahvaltısında değerlendirdim.Ispanaklı böreği çok severim.Yufkam az olunca(2 tane) kol böreği gibi sarıp dilimleyerek pişirdim.Oldukça lezzetliydi.


Malzemeler:
  • 2 yufka
  • 300 gram doğranmış ıspanak
  • 2 küçük soğan
  • tuz,karabiber,kırmızı toz biber

Sos için:
  • 3 kaşık yoğurt
  • yarım çay bardağı süt
  • 3 kaşık sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı un

Yapılışı:
  • Soğanla beraber ıspanak kavrulup tuz ve baharatlar eklenerek iç harç hazırlanır.
  • Sos malzemeleri karıştırılır.
  • Yufka düz bir zemine yayılır.Üstüne sostan sürülür.
  • Yufkanın yarısı diğer yarısının üstüne kapatılıp sostan sürülür.
  • Geniş kenarına iç harç kyulup rulo şeklinde sarılır.4parmak genişliğinde kesilerek fırın tepsisine dizilir.
  • Üstüne yumurta sarısı sürülüp çörek otu serpiştirilir.
  • 200 derece ısıtılmış fırında pişirilir.Afiyet olsun...

FIRINDA YUMURTA(patatesli-biberli)


Fırında yumurtaya takmış durumdayım.Bu gün börek için fırını çalıştırınca fırında yumurtada yapayım dedim.Bu sefer patates ve biberli yaptım.Çok hoşumuza gitti.Lezzet çok güzeldi.Denemenizi tavsiye ederim.



Malzemeler:
  • 2 patates(ben evde olanı kullandım.siz arttırabilirsiniz)
  • 3 adet  orta boy yeşil biber
  • 3 yumurta
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 yemek kaşığı un
  • 100 gram kaşar peyniri
  • Tuz,kırmızı toz biber

Yapılışı:
  • Patatesler kızartmalık doğranır.Biberler küçük kareler halinde doğranır.
  • Patates ve biberler kızartılır.
  • Ayrı bir kapta yumurtalar çırpılır.Süt,un ,tuz,kırmızı toz biber ve rendelenmiş kaşar peyniri eklenip karıştırılır.
  • Patates ve biber fırın kabına alınır.
  • Üstüne yumurtalı karışım dökülür.200 derece fırında pişirilir.
  • Servis tabağına alınıp dilimlenerek servis edilir.Afiyet olsun...





14 Kasım 2013 Perşembe

MİKRODALGADA ISLAK KEK


Aniden gelen misafirler için yaptığım pratik bir tarif.10 dakikada kekiniz hazır.Tabi ki hazırlama aşaması hariç. Mikrodalganız varsa denemeye değer.Sonuç harika fırında pişen keklerden bir farkı yok.



Malzemeler:
  • 2 yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağında 2 parmak eksik sıvı yağ
  • 2 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu ve vanilya
  • 3 yemek kaşığı kakao
  • Sosu için:
  • 1 su bardağı süt
  • 1 yemek kaşığı kakao
  • 2 yemek kaşığı şeker

Yapılışı:
  • Yumurta ve şeker beyazlaşana kadar çırpılır.
  • Süt ve yağ eklenip karıştırılır.
  • Kakao,un ,kabartma tozu ve vanilya eklenip homojenize bir karışım elde edene kadar karıştırılır.
  • Küçük yuvarlak borcam yağlanıp kek hamuru dökülür.
  • Mikrodalga fırında maximum ayarda 10 dakika pişirilir.(Benim fırınımda 10 dakika yeterli geliyor)
  • Sos için süt,şeker ve kakao karıştırılıp kaynatmadan ısıtılır.Pişen kekin üzerine dökülür.Dilimlenerek servis yapılır.Afiyet olsun...
(Mikrodalgaya giriş ve çıkış halini görüntülemek isterdim ama aceleye geldi.)





KIYMALI KARNABAHAR


 Karnabaharı çok seven olmaz.Ben her kış nerdeyse her hafta yaparım.Bu akşam oğlum benim için mi yaptın anne diyerek kucağıma atladı ve 2 tabak bitirdi.Karnabahar seven bir çocuğumun olması ne güzel.



Malzemeler:
  • 1 adet orta boy karnabahar
  • 300 gram dana kıyma
  • 2 adet soğan 
  • 1 tatlı kaşığı salça
  • Tuz,karabiber,kimyon,kırmızı toz biber

Yapılışı:
  • Karnabahar parçalara ayrılıp yıkanır.
  • Soğan yemeklik doğranır.Yayvan bir tencereye(karnıyarık tenceresi gibi) yağ konularak soğanlar rengi dönene kadar kavrulur.
  • Kıyma eklenip 5 dakika kavrulur.
  • Salça ve baharatlar eklenip karıştırılır.Karıştırılmaya devam edilerek 2-3 dakika daha kavrulup parçalara ayrılmış karnabaharlar eklenir.
  • Yaklaşık 2 çay bardağı kaynamış su eklenerek orta ateşte karnabaharlar yumuşayana kadar pişirilir.Arada kontrol edilmeli ki karnabaharlar çok yumuşayıp ezilmesin.
  • Afiyet olsun....



PATATESLİ RULO BÖREK

Pazardan aldığım yufkalarım rulo şekline girdi.İç harcında da patates kullandım.Denemeye değer...





Malzemeler:
  • 4 yufka
  • 3 adet orta boy patates
Sos için:
  • 1 subardağı yoğurt
  • 1 su bardağı süt
  • 1 yumurta 
  • 50 gram margarin veya tereyağ
Üzeri için:
  • 3 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 yumurta
Yapılışı:
  • Patates rendelenir.Tavaya yağ konulup patatesler eklenir.Patatesler karıştırılarak ve kaşığın tersiyle ezilerek yumuşayana kadar pişirilir.
  • Margarin eritilip süt,yoğurt,yumurta ve patatesler eklenerek karıştırılır.
  • Yufkanın ilki düz zemine serilir.Hazırlanan harcın bir kısmı yufkanın her tarafına gelecek şekilde yayılır.İkinci yufka harç serdiğimiz yufkanın üstüne yayılıp aynı işlem uygulanır.Yufkalar bitene kadar devam edilir.
  • 4 kat halindeki yufkalarımız kenarlarından katlanarak rulo halinde sarılır.2 parmak genişliğinde dilimlenerek tepsiye dizilir. 
  • Yoğurt ve yumurta karıştırılıp dilimlerin üzerine sürülür.
  • 4-5 saat buzdolabında bekletilip 200 derece ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.Afiyet olsun...


13 Kasım 2013 Çarşamba

AŞURE TARİFİ



Aşure günü geldi.Allah herkesin aşuresini ve dualarını kabul etsin.Bolluk ve bereket versin.


Malzemeler:
  • 3 su bardağı aşurelik buğday
  • 1 su bardağı fasulye
  • 1 su bardağı nohut
  • 1 su bardağı kuru üzüm
  • 1 su bardağı doğranmış kuru kayısı
  • 2 adet elma
  • 1 portakalın kabuğunun rendesi
  • 4 su bardağı şeker
  • 1 yemek kaşığı nişasta

Üzeri için:
  • Ceviz,fındık,tarçın

Yapılışı:
  • Bir gün önceden ıslatılan buğday,nohut ve kuru fasulye ayrı ayrı haşlanır.
  • Haşlanan malzemeler yapılacak tencereye alınıp yeterince sıcak su eklenir.
  • Şeker,kuru kayısı ve üzüm ilave edilerek ağır ateşte fazla karıştırılmadan kaynatılır.
  • Aşurenin kıvamı yoğunlaşmaya başladığında küp doğranmış elma parçaları,rendelenmiş portakal kabuğu  ve az miktar suyla ezilmiş nişasta da eklenip 10 dakika daha kaynatılır.(Koyu kıvamlı olursa su eklenir)
  • Ateşten alınıp servis kaselerine alınır.
  • Soğuduktan sonra tarçın,çekilmiş ceviz ve fındıkla süslenip servis edilir.
  • Afiyet olsun....



TAVUK KIZARTMA(ACTİFRY'DA)


  Ben dün akşam yemeğinde pratik bir şeyler yapmak istedim.Tavukları haşlayıp tefal actifry da kızarttım.Tavuğu da mantar dolmasıyla servis ettim.Sonuç mükemmeldi.

tavuk kızartma

Malzemeler:
  • Kişi sayısına göre tavuk budu

Yapılışı:
  • Tavuk butları haşlanır.
  • Actifry 2 dk ya ayarlanıp ısıtılır.1 kaşık yağ konup tavuklar eklenir.
  • Actifry 15 dakikaya ayarlanıp pişirilir.
  • Actifryınız yoksa tavuk haşlandıktan sonra teflon tava veya döküm tava ısıtılıp yağ eklenir.Önlü arkalı kızartılır.Afiyet olsun.




MEYHANE PİLAVI


Tek başınada bir öğün olarakda değerlendirebileceğiniz gibi sebze yemeklerinin yanındada harikalar yaratıyor. 


Malzemeler:
  • 2 küçük yeşil biber
  • 3 orta boy domates
  • 1.5 su bardağı pilavlık bulgur
  • 1 tatlı kaşığı salça
  • tuz,karabiber,kırmızı toz biber
  • 3 bardak su

Yapılışı:
  • Biber ve domates doğranır.
  • Tencereye sıvı yağ alınıp biber kavrulur.
  • Salça eklenip karıştırılır.
  • Domatesler eklenir ve domatesler suyunu çekene kadar kavrulur.Bulgur eklenip karıştırılır.
  • Tuz ve baharatlar eklenip karıştırılır.
  • Su eklenip suyunu çekene kadar pişirilir.
  • 15 dk dinlendirilip servis edilir.Afiyet olsun...



11 Kasım 2013 Pazartesi

SÜTLAÇ


Bugün yoğurt yapmak için aldığım sütü kaynatırken ne zamandır sütlaç yapmadığımı farkettim.Sütün bir kısmıyla da sütlaç yaptım.Ellerime sağlık çok lezzetli oldu....


Malzemeler:
  • 1 litre süt
  • 1 çay bardağı pirinç
  • 1 çay bardağı şeker
  • 2 tatlı kaşığı nişasta
  • Tarçın

Yapılışı:
  • Süt kaynatılır.Pirinç yıkanıp süte eklenip yumuşayana kadar kaynatılır.
  • Şeker eklenip 10 dakika daha kaynatılır.
  • Nişasta az miktarda suyla ezilip süte eklenir.
  • 2-3 dakika daha kaynatılıp kapatılır.
  • Servis kaplarına alınır.Üstüne tarçın serpilir.Afiyet olsun....


IZGARA KÖFTE


  Köfte özellikle çocukların çok hoşuna gider.Evinde çocuğu köfte yemeyen yok gibidir.Bizim evde de böyle.Ben köfteye diyette olduğum için ekmek içi koymadım.Dağılma olmadı.Denemenizi tavsiye ederim.


Malzemeler:
  • 500 gr. dana kıyma
  • 1 büyük soğan
  • 2 diş sarımsak
  • Maydanoz
  • tuz,karabiber,kimyon

Yapılışı:
  • Kıyma karıştırma kabına alınır.
  • Soğan ve sarımsak rendelenir.maydanozlar ince ince kıyılır.
  • Kıymaya soğan ,sarımsak,maydanoz,tuz ve baharatlar karıştırılarak yoğrulur.Homojen bir karışım elde edilir.
  • Köfteden parçalar koparılarak şekil verilir.
  • Döküm tavada ve ya ızgarada pişirilir.Afiyet olsun...


8 Kasım 2013 Cuma

KIRPIK BÖREK(peynirli ve ıspanaklı)


 Dolapta bekleyen yufkalarımla ıspanaklı gül böreği yapmayı planlıyordum.Evdeki hesap çarşıya uymadı.Yufkalarım dolapta kurumuştu.Yufkalalarım kırpık böreğe dönüştü.İç harç için soğanı da doğradığımdan kırpık böreği ıspanaklı yapmaya karar verdim.Daha önce yayınladığım tarif üzerinde ufak bir değişiklik yaptım.Bu sefer yufkalar,sos ve ıspanağı karıştırarak yaptım.Çok da lezzetliydi....




Malzemeler:
  • 3 yufka
  • 1 su bardağı süt
  • 3 yemek kaşığı yoğurt
  • yarım su bardağı sıvı yağ
  • 1 yumurta
  • 1 adet soğan
  • 250 gr. ıspanak
  • 100 gr. beyaz peynir
Yapılışı:
  • Ispanak temizlenip doğranıp soğanla kavrulur.
  • Yufkalar rulo yapılıp 2 parmak genişliğinde dilimlenir.
  • Süt,yoğurt,yağ ve yumurta karıştırılarak sos hazırlanır.
  • Yufkalar,sos,peynir ve ıspanak karıştırılıp orta boy bir fırın tepsisine yayılır.
  • 200 derece ısıtılmış fırında pişirilir.
  • Afiyet olsun.



ELMALI TART


  Bu akşam oğlumla eşim tekvandoya giderken oğluma dönüşte nasıl bir kek yemek istediğini sorduğumda dolabı açıp elmaları gösterdi. Bende elmalı tart yapmaya karar verdim.Tekvando dnüşü kocaman bir dilim elmalı tartı bitirdi.Afiyet olsun canım oğlum.Sen yeter ki ye.....


Malzemeler:
  • 250 gr.margarin
  • 2 yumurta
  • 4-5 yemek kaşığı şeker
  • 4 su bardağı un(200 ml'lik olandan)
  • 1 paket kabartma tozu ve vanilya
Elmalı Harç İçin:
  • 5 elma 
  • 1 çay bardağı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tarçın veya kabuk tarçın
Yapılışı:
  • Elmalar rendelenir.
  • Şeker ve tarçın eklenip elmalar yumuşayana ve suyunu çekene kadar pişirilir.
  • Hamur için margarin eritilir.
  • Margarinle şeker karıştırılır.
  • Yumurtalar eklenip karıştırılır.
  • Kabartma tozu ve un eklenerek çok yumuşak olmayan bir hamur elde edilir.
  • Hamurdan portakal büyüklüğünde bir parça ayrılıp sertleşmesi için buzluğa konur.
  • Büyük parça yapacağımız tepsiye yayılır(ben tefalin teflon tart kalıbını kullandım).
  • Soğuyan elmalı harç hamurun üstüne yayılır.
  • Buzluktaki hamur elmaların üstüne rendelenir.
  • 180 derece ısıtılmış fırında üstü kızarıncaya kadar pişirilir.
  • Dilimlenerek servis edilir.Afiyet olsun...


7 Kasım 2013 Perşembe

DOLANGAÇ(KIRMA BÖREK)


Dolangaç göçmenlerin sıklıkla yaptığı pratik ve oldukça lezzetli bir börektir.Aslında biz dolangaç olarak biliyoruz.Her yörede ki göçmenlere göre değiştiğini öğrendim.İnternette yaptığım araştırmalarda daha çok kırma börek dendiğini öğrendim.Adı ne olursa olsun çok lezzetli.Deneyin derim....


Malzemeler:
  • 2 su bardağı yoğurt
  • yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 yumurta
  • 150 gr. beyaz peynir
  • 3 yufka

Yapılışı:
  • Yoğurt ve yağ karıştırılıp sos hazırlanır.
  • Yufka düz bir zemine yayılıp üstüne sostan sürülür.
  • Peynir üçe bölünüp yufkanın yarısına serpiştirilir.
  • Yufkanın yarısı peynirlerin üstüne kapatılıp ortada birleşecek şekilde büzüştürülür.
  • Dört parmak genişliğinde kesilerek tepsiye dizilir.
  • Yufkalar bitene kadar aynı işlem uygulanır.
  • Kalan sosa yumurta eklenip karıştırılır.
  • Sos tepsideki böreğin üzerine sürülür.!80 derece ısıtılmış fırında pişirilir.Afiyet olsun....




6 Kasım 2013 Çarşamba

KABAK TATLISI


Sonunda muradıma erdim...Havaların soğumaya başlamasıyla balkabağı çıksa da tatlısını yapsam demeye başlamıştım.Salı günü pazarda görünce aldım.Bugün de pişirip afiyetle yedik....
İstanbul'daki arkadaşlarım bu muhteşem  lezzetle tanıştırdı beni.Onlara çok teşekkür ederiyorum...



Malzemeler:
  • 1 kilo bal kabağı
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 çay bardağı iri parçalanmış ceviz

Yapılışı:
  • Bal kabağı istenilen şekilde dilimlenip tencereye alınır.
  • Üstüne şeker serpiştirilip bir gece bu şekilde bekletilir.
  • Kısık ateşte kabaklar yumuşayana kadar pişirilir.
  • Servis tabağına alınıp 1 saat buzdolabında bekletilir.
  • Üstüne ceviz serpilerek servis edilir.Afiyet olsun...



TOPALAK ÇORBASI


 Merhabalar...Çorba dedim ama ana yemek olarak sofralarımızı lezzetlendiren bir tarif.Ben bu yemeği yaparken daha önce yapıp buzluğa attığım topalakları kullandım.Eşimin çok beğendiğini  de eklemeliyim...



Malzemeler:
  • 1 su bardağı ince bulgur
  • 1 çay bardağı irmik
  • 1 çay bardağı un
  • 1 yemek kaşığı salça
  • Tuz,karabiber,kimyon,kırmızı toz biber
  • 1 çay bardağı haşlanmış nohut
  • 6 su bardağı tavuk suyu
  • Kuru nane
  • zeytinyağı ve 1 yemek kaşığı salça
  • 2 tavuk göğsü(haşlanmış ve parçalanmış)
Yapılışı:
  • Bulgur ve irmik sıcak su ile ıslatılarak bulgur şişene kadar beklenir.
  • Un,salça,tuz ve baharatlar eklenerek yoğrulur.
  • Hamurdan küçük parçalar koparılarak yuvarlanır.Yapılan topalaklar unlanmış bir tepsiye konur.
  • Zeytinyağı tencereye alınır ve salça konulup kavrulur.Su eklenip kaynatılır.
  • Yaptığımız topalaklar,haşlanmış ve parçalanmış tavuk ve haşlanmış nohutlar eklenir.
  • Topalaklar yumuşayana kadar kaynatılır.
  • Kuru nane eklenip limon sıkılır.Bir iki dakika daha kaynatılıp servis edilir.
  • Afiyet olsun....


4 Kasım 2013 Pazartesi

MANTAR SOTE


 Benim mantarla tanışmam İstanbul 'da çalıştığım yıllarda oldu.Evlendikten sonra da eşim sayesinde haşır neşir olduk.Şimdi uzun süre yemesem özlüyorum.Mantarı her şekilde tüketmeyi seviyorum.Bugün de sotesini yaptım.


Malzemeler:
  • 1kilo mantar
  • 1 iri soğan
  • 2 adet yeşil biber
  • 1 adet kırmızı biber
  • 2 adet orta boy domates
  • 1/2 yemek kaşığı salça
  • 4-5 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 çay bardağı sıcak su
  • Tuz,köri ,karabiber,kimyon

Yapılışı:
  • Mantarlar yıkanıp doğranır.
  • Soğan piyazlık,biberlerde ince şekilde doğranır.
  • Tencere veya tava ısıtılıp zeytinyağ eklenir.
  • Mantarlar ilave edilip suyunu salıp çekene kadar pişirilir.
  • Soğan ve biberler eklenip kavrulur.
  • Salça,tuz ve baharatlar eklenip kavrulmaya devam edilir.
  • Domatesler küp doğranıp mantarların üzerine ilave edilir.
  • En son tereyağ ve 1 çay bardağı sıcak su eklenip domatesler ezilip suyunu çekene kadar pişirilir.
  • İlk sıcaklığı çıkınca servis edilir.
  • Afiyet olsun...



3 Kasım 2013 Pazar

PİZZA


 Çocukların hoşuna gideceğini de düşünerek dün öğlen gelen misafirlerim için pizza yaptım.Aslında benim yaptığım bir hamur tarifi vardı. Fakat daha başka nasıl tarifler bulabilirim diye internette dolaşırken yeşil kivi'de pizza tarifine rastladım.Benim hamur tarimle aynı fakat mayalandırılması buzdolabında oluyor.İlgimi çekti ve denemeye karar verdi.Vaktim olmadığı için mayalandırmam kısa sürdü.Buna rağmen sonuç mükemmeldi. Denemenizi tavsiye ederim.


Malzemeler:
Hamur için:
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 yumurta
  • 1 paket instant maya
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • Aldığı kadar un

Sos için:
  • 2-3 domates
  • 2-3 kaşık zeytinyağı
  • Tatlı kaşığının ucuyla salça
  • Kekik,tuz

Üzeri için:
  • Kaşar peyniri rendesi
  • Biber,mantar,zeytin,sucuk,sosis

Yapılışı:
  • Sos için domates rendelenir.zeytinyağı tavaya alınır.Domates ve kekik eklenip suyunu çekene kadar pişirilir.
  • Hamur için sıvı malzemeler karıştırılır.Maya ve un yavaş yavaş eklenerek ele yapışmayan poğaça hamurundan biraz sert hamur yoğrulur.
  • Hamurun üstü örtülerek en az 8 saat buzdolabında mayalanmaya bırakılır.
  • Mayalanan hamur bir daha yoğrulup 4 eşit parçaya ayırılır.
  • Bir parça 32 cm lik kalıp için  yeterli oluyor.
  • Hamur tepsi ebadında elle açılarak tepsiye yerleştirilir.
  • Üstüne domatesli sostan sürülür.
  • Üzeri için hazırlanan malzemelerden koyulur.
  • 250 derece ısıtılmış fırına verilir.
  • 4 dakika sonra tepsi çıkarılıp kaşar rendesi serpilir.Kaşar eriyene kadar pişirilir. 
  • Yüksek sıcaklıkta piştiği için sık sık kontrol edilir.
  • Dilimlenerek servis edilir.Afiyet olsun...